Provozní a výrobní ekonomika

Spotřeba energií (plynu a elektřiny) a vody bude vždy originální na základě plánovaného typu a objemu hotového piva a konkrétní receptury. Jako vzorový příklad jsou v uvedených tabulkách hodnoty uvedené pro spodně kvašený ležák vařený na dva rmuty. Vstupní údaje jsou množství a typ použitého sladu, objem a teplota vody. Plánovaný objem hotového piva je 55l, což znamené cca 50l konečného produktu po fermentaci.

Recept

  • hlavní nálev v horní nádobě (varně) 50l
  • ohřev na 50 °C (maximální rychlost ohřevu)
  • vsypat 12kg sladu, rozmíchat a 20 minut prodleva – zapářka
  • 2/3 spustit do spodní nádoby
  • zbylou 1/3 díla ohřát na 65 °C (rychlostí cca 1 °C/minuta)
  • 20 minut prodleva 
  • ohřev na 74 °C (rychlostí cca 0,7 °C/minuta)
  • 5 minut prodleva
  • přivést k varu, var 17 minut 
  • smísit obě části v horní nádobě
  • 15 minut prodleva
  • 2/3 spustit do spodní nádoby
  • zbylou 1/3 ohřát na 74 °C (rychlostí cca 1 °C/minuta)
  • 5 minut prodleva
  • přivést k varu, var 17 minut
  • smísit obě části ve spodní nádobě
  • 15 minut prodleva
  • ohřev 25l vody v horní nádobě na teplotu 75 °C pro scezování/vyslazování
  • scezování/vyslazování, cca 40 minut
  • přečerpat scezenou sladinu ze spodní nádoby do varny a přivést k varu 
  • var 90 minut
  • po 15ti minutách varu přidat 90 gramů chmelu
  • 15 minut před koncem chmelovaru přidat 50 gramů chmelu
  • po ukončení chmelovaru odfiltrovat a zchladit na 20°C

Spotřeba vody

Z výše uvedených údajů vyplývá cca 500 l spotřeba vody na celý proces, jehož výsledkem je 50 l piva. Při ceně vodného a stočného do 150 Kč/m3 (údaj 2. pololetí 2024) to znamená celkový náklad 75 Kč. V přepočtu tak na jedno půllitrové pivo vychází náklad na vodu cca 0,75 Kč.

Spotřebu vody jsme zde rozdělili do dvou přehledných tabulek. Nejprve na potřebné množství v rámci samotné výroby piva a následné úkony spojené s desinfekcí pivovaru a fermentačních nádob před a po vaření (tabulka č.1). Dále pak na spotřebu v rámci chladícího procesu (tabulka č.2). Důvodem tohoto rozdělení je fakt, že oproti vodě potřebné pro vaření a desinfekci je voda odebraná při chlazení dále využitelná a je navíc při chladícím procesu ohřívána, čímž se možnosti jejího dalšího využití rozšiřují.

Tabulka 1 – spotřeba vody při výrobě piva a desinfekci:

Tabulka 2 – spotřeba vody při chlazení díla po chmelovaru:

V tabulce je zachycen přehled potřebného množství vody k uchlazení mladiny po chmelovaru na teplotu vhodnou k fermentaci (cca 20 °C v závislosti na typu použitých kvasnic). 

V rámci optimalizace ekonomiky provozu je možné chladící vodu, která je při chladícím procesu ohřívána, zachytit do připravené nádoby a využít ji pro další úkony (mytí pivovaru, předehřev pro další várku a další) popř. ji využití k účelu nesouvisejícímu s vařením piva. V tabulce je proto informace o výsledné teplotě použitého množství chladící vody.

Vstupní údaje:
Objem chlazeného díla 55 l
Vstupní teplota chlazené mladiny po ukončení chmelovaru a přepuštění do spodní nádoby 88 °C
Výstupní teplota chlazené mladiny po ukončení chladícího procesu 20 °C
Teplota chladící vody 14 °C (z vodovodního řádu).
Průtok chladící vody 2,5l/min.
Teplota místnosti pivovaru 20 °C

Spotřeba plynu

V tabulce jsou uvedeny hodnoty spotřeby plynu při ohřevu nálevu na požadované teploty v rámci aktuálně sledovaného postupu, tedy spodně kvašeného ležáku vařeného na dva rmuty. Protože se ne všude dá pivovar napojit na plynovou přípojku, tak se tabulka vztahuje ke zdroji z tlakové nádoby, kterou lze k pivovaru připojit kdekoli. Náklady na provoz při použití zemního plynu jsou uvedeny dále.

Z výše uvedených údajů vyplývá celková spotřeba plynu 4 kg při plánovaném objemu konečného produktu 50l. Při průměrné ceně 10 kg tlakové lahve cca 500 Kč (údaj 2. pololetí 2024) je tak celkový náklad na jedno půllitrové pivo v rámci spotřeby plynu cca 2 Kč.

Vstupní údaje:
Počáteční objem ohřívané vody 50 l
Objem po přidání sladu 59 L, z tohoto množství je počítána uváděná 1/3 objemu
Počáteční teplota byla měřena u vody načepované z vodovodního řádu v místě vaření, tento údaj se může místně lišit.
Použito 12kg sladu plzeňského typu
Teplota místnosti pivovaru 20 °C.

Spotřeba zemního plynu:

V případě připojení pivovaru ke zdroji zemního plynu je celková spotřeba na výše uvedený postup 3,2m3, což při ceně do 30Kč/m3 (údaj 2. pololetí 2024) znamená náklad na jedno půllitrové pivo cca 1 Kč.

Spotřeba elektřiny

Pivovar je osazen čerpadlem o příkonu 150W a míchadly o příkonu taktéž po 150W. Při vaření výše uvedeného receptu je celková doba práce čerpadla a míchadel cca 150 minut a celkový odběr elektřiny tak činí cca 1,5 KWh. Při ceně elektřiny do 10 Kč/KWh (2. pololetí 2024) tak náklady na provoz těchto dvou elektrických zařízení vychází celkově na cca 15 Kč, v závislosti na tarifu spotřeby el. proudu v místě vaření. Náklady na uvaření půllitrového piva v rámci spotřeby elektřiny tak vychází na cca 0,15 Kč.

 

Vzorový výpočet ceny piva:

v následující tabulce je uveden celkový náklad pro celý výstav 50l a poté na výrobu 0,5l piva. Kalkulovaný proces se zaobírá samotnou výrobou a poté průběhem kvašení. Ležení piva již zohledněno není, zde samozřejmě záleží na zvoleném umístění ležácké nádoby. Může být „zdarma ve sklepě“, nebo může být umístěna v lednici, jejíž spotřeba je pokaždé jiná a samozřejmě i doba ležení má vliv na spotřebu elektřiny. Kalkulovaný rozpočet se vztahuje na recept uvedený na stránkách. Uvedené ceny sladu, chmele a kvasnic jsou orientační, spíše nadhodnocené. Jedná se o částky, za které lze suroviny nakoupit v běžných e-shopech v množství potřebném pro jednu várku. Nákupem většího množství pro více várek najednou lze samozřejmě vstupní ceny surovin podstatně snížit.

Přejít nahoru